divendres, 15 de maig del 2015

El sondeig - resultats


ERC haurà de buscar parella de ball




El treball dels alumnes del CAS de l'institut Francesc Ribalta, després d'analitzar i ajustar les 548 enquestes recollides d'intenció de vot, atorgaria 6 regidors a ERC, 4 a CiU, 2 a la CUP i 1 al PSC.

Aquest hauria estat el repartiment de regidors si les eleccions s'haguessin dut a terme els dies que es va fer el sondeig (20 d'abril a 3 de maig). Destaca, com a principal novetat, l'entrada de la CUP amb 2 regidors en detriment d'ERC i CiU.



ERC, 6 regidors



Tornaria a guanyar les eleccions per segona vegada consecutiva. Perdria un regidor en favor de la CUP però capitalitzaria amb solvència l'acció de govern. Té fuites de votants cap a la CUP (13%) i cap a CiU (9%), però el 71% del seu electorat es manté fidel.
Pel que fa als grups d'edat, ERC guanyaria clarament a totes les franges, excepte en els nous votants (18 a 21), en què tindria un empat tècnic amb CiU i la CUP.




CiU, 4 regidors


Ja a les eleccions del 2011, el seu 5è regidor va ser l'últim en consolidar-se. Ara, amb la irrupció de la CUP, es quedarien amb només 4 regidors. Els vasos comunicants amb ERC es compensen, i un 12% d'antics votants de CiU optarien ara per ERC. Igualment, un 5% serien seduïts per la CUP. És, malgrat tot, la formació que manté un vot més fidel (74%).
Aconsegueix, per un estret marge, la victòria a la franja de nous votants.


CUP, 2 regidors


Donarien la sorpresa entrant amb força. El sondeig els assigna dos regidors. És simptomàtic analitzar d'on provindrien els votants de la CUP. En contra del que podria semblar, només són capaços de recuperar el 58% dels votants del Comú.  La resta dels seus votants provindrien d'ERC, CiU, i serien capaços de motivar abstencionistes i vots en blanc.
Com era previsible, tenen un suport minoritari entre els majors de 60. Tenen, però, una empenta prou important a la resta de franges d'edat.



PSC, 1 regidor


Només mantindria la fidelitat del 66% dels seus votants del 2011, però aconseguiria captar una part dels nous votants i abstencionistes, cosa que els permetria mantenir un regidor a l'ajuntament.
Té un suport força equilibrat a totes les franges d'edat.


PP i PxC


Ni PP ni PxC no aconseguirien el suport suficient per entrar al consistori, en no arribar al mínim necessari, establert en un 5%.



Transferència de vot respecte a les eleccions del 2011


El gràfic següent mostra les transferències de vot entre les formacions polítiques que obtindrien representació a l'Ajuntament. Cal entendre que les transferències de la CUP corresponen a vots de l'antiga formació del Comú.





Altres


En el moment de fer el sondeig, al voltant d'un 6% dels enquestats manifestaven no tenir el seu vot decidit. Aquest percentatge és força més elevat entre els nous votants (18 a 21 anys), un 10% dels quals encara no haurien decidit el seu vot.

La capacitat dels nostres polítics per convèncer els indecisos podria donar alguna sorpresa d'última hora.

D'altra banda, el vot en blanc se situaria al voltant del 3,5%, amb un lleuger increment respecte al 2011.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada